Met welgeteld 6.196 starters werden in 2017 alle records van de tabellen geveegd. Nooit waren er op een jaar tijd meer ondernemende Limburgers die met een eigen zaak zijn gestart. Toch wijst Voka Limburg, dat de cijfers verzamelde, erop dat onze provincie in vergelijking met de rest van Vlaanderen, nog stevig achterop hinkt.

Het is nu officieel: met meer dan 6.000 starters op jaarbasis gaan alle records aan diggelen. De kaap wordt voor het eerst gerond. De periode die het zwaarst op dit record heeft ingespeeld, loopt van juni tot en met september. Telkens werd het aantal starters, in vergelijking met dezelfde periode van 2016, met 12 tot zelfs 48% overschreden. De laatste drie maanden van 2017 waren minder sterk.

“Dat een groeiend aantal starters goed nieuws is voor onze Limburgse economie, dat staat buiten kijf”, aldus Johann Leten van Voka Limburg. “Nochtans is een kanttekening hierbij wel aan de orde is: Limburg heeft immers nog steeds een grote achterstand op de andere provincies wat het aantal starters betreft. Afgelopen jaar is deze achterstand alleen maar groter geworden. Dit in tegenstelling tot 2016, toen de stijging voor Limburg procentueel het grootst was in vergelijking met de andere provincies.”

Nog goed nieuws: Voor het tweede jaar op rij dat het aantal starters stijgt, merken we tegelijkertijd dat het aantal faillissementen daalt.

Leten is een gelukkig man: “Als werkgeversorganisatie kunnen we ondernemerschap alleen maar toejuichen, natuurlijk. Het doet ons plezier dat de magische grens van 6.000 starters met gemak werd overschreden. We zijn blij dat mensen terug willen en durven investeren in een eigen zaak. En natuurlijk zullen wij het nodige doen om hen hierin te ondersteunen en begeleiden. Want succesvol starten doe je niet alleen. De feedback die je van andere ondernemers kan krijgen, is van onschatbare waarde.”