De Maaseikse kunstenaar en ontwerper Patrick Damiaens heeft een rechtszaak gewonnen tegen de grote internationale keten Zara. In de decoratiewinkels Zara Home was immers een kaars te koop met een wapenschild dat als 2 druppels water leek op het ontwerp van de Limburgse ontwerper.

De ontdekking van de gelijkenis dateert van 2014, toen een kennis van Damiaens in Parijs de kaars bij Zara Home herkende. Het logo dat erop prijkte, was nagenoeg identiek aan het ontwerp dat de Maaseikse kunstenaar had gemaakt voor de Nederlandse familie Odink. De kaars met het gelijkende logo bleek te koop in heel Europa.

De rechtbank in Brussel heeft nu Patrick Damiaens in het gelijk gesteld. Zara Home mag de kaars niet meer verkopen en zal een schadevergoeding wegens plagiaat moeten betalen. Hoeveel die zal bedragen, moet nog wordt uitgesproken.

De advocaat van de Maaseikenaar spreekt van een ‘uniek precedent’ omdat het de eerste keer is dat een multinational voor zo’n feiten door de rechter wordt veroordeeld.