Het Hasseltse bedrijf Payconiq neemt een nieuwe stap in de ambitie om alle betalingen mobiel mogelijk te maken. Als alternatief voor cash en ‘de kaart’, zullen de aangesloten handelaars hun klanten voorstellen om simpelweg een QR-code te scannen om een betaling te verrichten.

Payconiq is een mobiele betaalapplicatie die via diverse tools de evolutie naar 100 procent mobiele betalingen wil faciliteren. Een nieuwe mogelijkheid is de QR-code die handelaars kunnen aanmaken om de afrekening nog eenvoudiger en toegankelijker te maken voor een grotere groep mensen.

“Met de introductie van de QR-code willen we die evolutie helpen versnellen”, benadrukt Joeri Lieten, CEO van Payconiq. “De QR-code is vertrouwde technologie, denk maar aan het inchecken op de luchthaven of het scannen van concerttickets aan de ingang van de zaal. De QR-code bij handelaars wil hetzelfde gebruiksgemak lanceren voor mobiel betalen bij handelaars. Voor mensen die vandaag de stap naar mobiel betalen nog niet hebben gezet, zal het gebruiksgemak van deze QR-code hen zeker over de streep trekken.”

Hoe werkt het?

“Elke handelaar heeft een persoonlijke QR-code, die hij met een sticker aan de kassa bevestigt”, legt Lieten uit. “Consumenten kunnen die QR-code scannen met hun Payconiq-app. Ze moeten alleen nog het te betalen bedrag ingeven en de betaling bevestigen met een PIN-code of hun vingerafdruk. Eenvoudiger en sneller kan helaas niet.”

Payconiq biedt nu al mogelijkheden om bijvoorbeeld vrienden terug te betalen zonder bij elkaar in de buurt te zijn, of om winkels en restaurants te selecteren op basis van je geolocatie.