Parkeergigant Q-Park, met ondergrondse garages in onder meer Tongeren (Julianus) en Genk, heeft tientallen miljoenen euro moeten afboeken op parkeergarages in Frankrijk en Noorwegen. Daardoor is bijna de gehele exploitatiewinst verdampt, zo melden de collega’s van Wij Limburg. Tegenover een winst van ruim 70 miljoen in 2009, sloot de onderneming met hoofdzetel in Maastricht, 2010 nog net boven de rode lijn af: winst van 2,8 miljoen. Dat is de slechtste score in jaren. Volgens Q-Park is de afboeking in Noorwegen het gevolg van de teruglopende groeiverwachting door toegenomen prijsconcurrentie en het verlies van contracten. In Frankrijk is 65,6 miljoen afgeschreven vanwege bijgestelde groeiverwachtingen.

De eigenaars van Q-Park, grote pensioenfondsen en andere financiële instellingen, kregen vanwege de lagere winst een lager rendement, met name van 2% in plaats van 6% een jaar voordien.

De mindere cijfers moeten weliswaar in hun context worden geplaatst omdat ze vooral te wijten zijn aan investeringen. De inkomsten uit parkeergelden zijn immers verder gestegen, en wel met 10% tot 661,3 miljoen euro.

Uit Nederlands vastgoedimperium
Q-Park is ooit voortgekomen uit het vastgoedbedrijf van de familie Ruijters. Mede door de miljoenen van pensioenfondsen zoals het ABP kon het de laatste jaren zeer snel groeien. Het bedrijf heeft 4,7 miljard euro aan belegd vermogen, met name in vastgoed met parkeergarages. Er werken bijna 2200 mensen en er zijn 841.108 parkeerplaatsen, waarvan 22% in eigendom, 56% in huur en 22% in beheer.