Een tiental actievoerders van de PVDA trotseerde donderdag rond 17 uur de regen aan de Voka-gebouwen om te reageren op de “ongepaste decadentie van een feestje dat 178 euro per persoon kost”.

Provinciaal voorzitter Stany Nimmegeers (foto): “Voka maant de overheid aan om de tering naar de nering te zetten, maar voor henzelf kan het blijkbaar niet op. Bovendien zal meer dan 90% van de deelnemers hun bijdrage aan het feest fiscaal aftrekken als representatiekosten. Met bijna 3000 aanwezigen spreken we over een inkomstenderving van de overheid van meer dan 300.000 euro. Met andere woorden wie betaalt dit feestje? Jij en ik.”

De socialistische vakbond ABVV besliste uiteindelijk om geen actie te voeren op het Voka-evenement. Het sociale conflict bij Veldeman Group in Bree, dat de aanleiding was voor het dreigement, werd in extremis opgelost. “Als tentenleverancier van het Voka-feest wilden we op die manier de houding van Veldeman bekritiseren”, legt ABVV-secretaris Andres Vandereycken uit. “Zij hebben 2 van onze mensen ontslagen, maar na overleg blijkt dat deze werknemers zelf niet meer terug willen naar Veldeman. Daarmee is voor ons de kous af.”