In een brief aan het personeel heeft Ford-directeur Philppe Verbeeck uitgelegd wanneer en hoe Ford vanaf juni in 1 post zal gaan produceren. Het volume wordt teruggeschroefd van 800 wagens per dag naar 500.

Ford had al eerder aangekondigd om in juni naar 1 post over te schakelen. Dat zal gebeuren op dinsdag 4 juni, aangezien er maandag 3 juni nog een dag van economische werkloosheid wordt ingelast. Het aantal wagens gaat naar 500. De overgebleven post zal eerst 400 wagens maken, om nadien het volume in 3 weken tijd geleidelijk op te drijven naar 500. Ford zal trouwens in die ene shift de samenstelling van de modellen wijzigen. Er zal 45,5% Mondeo’s gebouwd worden en 54,5% S-Max en Galaxy.

De globale volumevermindering moet arbeiders en bedienden van Ford en van de toeleveranciers toelaten om met een eenmalige premie het bedrijf vrijwillig te verlaten. Er lopen momenteel oefeningen om te bekijken hoe dit best zal georganiseerd worden. Er moeten immers voldoende mensen overblijven om de resterende wagens te bouwen, en werknemers met bepaalde specialisaties kunnen niet zomaar allemaal gelijk opstappen. Een aantal afdelingen, die ook voor andere plants produceren, zoals het perswerk en de wielenfabriek, blijven zoals nu in meerdere ploegen werken. Dat geldt ook voor algemene diensten als het ketelhuis en de bewaking.