Festicup, een startup van Jozef Plevoets (28) uit Sint-Truiden en Steven Van Herreweghe, is stevig uit de startblokken geschoten. In een proefproject, waarbij wegwerpbekers werden vervangen door de herbruikbare variant van Festicup, kon maar liefst 1,5 ton afval voorkomen worden.

Festicup is in feite een uitleendienst die herbruikbare bekers ter beschikking stelt van eventorganisatoren. De eerste die van het aanbod gebruik maakte was Thé Dansant, een festival dat deze zomer op diverse locaties in België actief was. Het was een proefproject voor de start-up Festicup. “We hebben alleen met dit festival maar liefst 300.000 wegwerpbekertjes kunnen besparen door in te zetten op de herbruikbare beker”, stelt Jozef Plevoets. “Dat komt neer op zo een anderhalve ton afval. Indrukwekkende cijfers kan je het wel noemen. Hoeveel afval zouden we kunnen besparen als alle festivals zouden inzetten op herbruikbare bekers?”

De uitstekende cijfers zijn een signaal voor de startup om stevig door te gaan en meerdere organisatoren te overtuigen om het over een andere, lees duurzame boeg te gaan gooien.