Het personeel van het aardappelverwerkend bedrijf Farm Frites in Lommel en zusterbedrijf Bravi in Sint-Truiden wil met een aantal prikacties protesteren tegen het gebrek aan inspraak bij de aangekondigde herstructureringsplannen. Er zouden 28 voltijdse banen worden geschrapt. De vakbonden zeggen op een muur te botsen als ze hierover de dialoog willen aangaan met de directie.

Bij Farm Frites en Bravi werken samen zo’n 370 mensen. De voorgestelde herstructurering van 28 banen is bijgevolg te klein om ze door te voeren via de regelgeving van het collectief ontslag. “Daar verschuilt de directie zich achter om niet met de bonden te overleggen,” zegt Kimberly Flaming van ACV Voeding en Diensten.

Langere pauzes

“Nochtans willen we bekijken of het schrappen van deze jobs echt nodig is, en mee zoeken naar eventuele oplossingen. Maar aangezien er weinig ruimte blijkt voor overleg en onderhandelingen, moeten we op andere manieren ons ongenoegen laten blijken.” Dat gebeurt nog zeker tot dinsdag met een aantal prikacties. “De mensen zullen bijvoorbeeld langere pauzes nemen.”

Loonsverhoging geschrapt
Het is niet alleen de herstructurering die het personeel van Farm Frites dwars zit. “Er is aangekondigd dat een systeem van loonsverhoging bij een positieve beoordeling zal geschrapt worden,” zegt Kimberly Flaming nog. “Dit heeft gezorgd voor een nog grotere actiebereidheid. We hopen nu spoedig tot nieuwe gesprekken te komen waarbij we wel inspraak krijgen over de besparingen en andere ingrijpende maatregelen. Want de vrees leeft dat er nog veel zwaardere beslissingen op ons af kunnen komen bij Farm Frites en Bravi.”