Praktijkgerichte opleidingen bijna helemaal uitverkocht

De voltijdse dagopleidingen die Syntra Limburg aanbiedt, zijn bijna allemaal volledig volzet. Nog nooit hebben jongeren zo massaal gekozen voor praktijkgerichte opleidingen die specifiek gericht zijn op jobs met toekomstmogelijkheden, stelt Syntra Limburg. Ook het feit dat door de sluiting van Ford Genk veel meer mensen tijd hebben om een voltijdse dagopleiding te volgen, stuwt de cijfers omhoog.

Voor de cursisten van de voltijdse dagopleidingen, die meestal langlopend (2 jaar) zijn, is het academiejaar 2015-2016 maandag van start gegaan. Het was een drukte van jewelste bij Syntra Limburg, waar maar liefst 52 van de 56 opleidingen volledig uitverkocht zijn. Dit is goed voor een totaal aantal van 1.123 cursisten, exclusief de 115 die nog op de wachtlijsten staan. “Er zijn diverse redenen voor dit succes,” zegt Dirk Vanstipelen, directeur-afgevaardigd bestuurder bij Syntra Limburg. “In de eerste plaats merken we dat jongeren zeer bewuste keuzes maken voor beroepen die bijna zeker leiden tot een job. Praktijkgericht onderwijs, gelinkt aan jobzekerheid. Die combinatie slaat aan. Zo waren opleidingen tot koeltechnisch installateur, boekhouder, PC-technicus, schilder, lasser en technicus in de toegepaste elektronica, meteen uitverkocht. Ook voor volledig nieuwe opleidingen zoals 3D-print productdesigner, game-app designer en apotheekassistent, is erg veel belangstelling.”

Syntra Limburg-10 jaar-2013-001Bij de cursisten zijn ook 130 ex-werknemers van Ford Genk en de toeleveringsbedrijven, die in voltijds dagonderwijs toegang tot een nieuwe carrière zoeken. “Daar zijn, net zoals bij alle andere opleidingen, mensen bij die in loondienst aan de slag willen, als anderen die een eigen zaak willen opstarten,” weet Chris Venken, directeur Operations.

Syntra wijt het succes van de dagopleidingen verder ook aan de verbeterde interne organisatie, die sneller op de bal heeft gespeeld om cursussen in populaire jobs in te richten. Tegelijk werd ook het informaticasysteem uitgebouwd, wat de praktische organisatie ten goede is gekomen. Ook in andere regio’s merkt Syntra een toegenomen belangstelling voor de voltijdse dagopleidingen, al lijkt Limburg beter te doen dan het gemiddelde.