Limburgse kmo’s kunnen voortaan hun vacatures ook in Nederland bekendmaken. Onze buren hadden tot dusver hun arbeidsmarkt afgeschermd voor buitenlandse vacatures. Maar onder druk van Europarlementsleden Ivo Belet en Hilde Vautmans, komt daar nu verandering in. Limburgse (en Vlaamse) kmo’s kunnen nu een account aanmaken in Nederland (via een fiscaal nummer op werk.nl) en zo van de officiële kanalen gebruik maken om hun vacatures aan te prijzen bij werkzoekende Nederlanders.

nederland arbeidsmarktBedrijven die een Duitser willen rekruteren, kunnen zonder problemen hun openstaande jobs daar bekendmaken. Hetzelfde geldt voor de omgekeerde richting: Nederlandse of Duitse ondernemingen kunnen ongehinderd bij ons reclame maken om hun jobs aan te prijzen. Alleen in Nederland werden de buitenlandse vacatures tot dusver geweigerd en wisten de Nederlandse werkzoekenden dus niets af van job-opportuniteiten in ons land.

Het waren Unizo Limburg en VDAB Limburg die om deze problematiek aan te kaarten onze Europarlementsleden verwittigden. Er bestaat in Europa immers een vrij verkeer van goederen, diensten én van werknemers, waardoor bedrijven vlot toegang moeten hebben tot de arbeidsmarkt aan de andere kant van de grens. Een praktijktest toonde het tegendeel aan in Nederland.

“Het feit dat Nederland zijn arbeidsmarkt afschermt voor vacatures van buitenlandse bedrijven heeft tot gevolg dat onze eigen Limburgse bedrijven hun kansen om de beste werknemer te vinden niet maximaal kunnen benutten,” zegt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “De mogelijkheden om hun werkaanbod in Nederland bekend te maken zijn immers onbestaande.”

Zoals gezegd heeft Nederland nu – onder druk van Europa – ingestemd met een procedure waarmee ook Belgische bedrijven (en andere buitenlanders) hun vacatures kunnen posten.