Limburgse perenDe Belgische fruitveilingen verwachten dat er over 2 weken een akkoord zal zijn dat de export van peren naar Brazilië mogelijk maakt. In september van dit jaar zouden de eerste peren vanuit Limburg naar het land van de samba moeten vliegen.

Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem lobbyt momenteel in Brazilië om voor de Belgische perenboeren de deur naar de Braziliaanse markt te forceren. Hoewel de ontmoeting met de minister van Landbouw door de politieke spanningen in het land in extremis werd afgeblazen, heeft De Crem toch goede hoop dat de laatste handtekeningen van het akkoord weldra op papier zullen staan. Het laatste struikelblok is dat het Braziliaanse voedselagentschap nog de goedkeuring moet geven aan de manier waarop in Haspengouw de kwaliteitscontroles gebeuren.

De sector verwacht een akkoord binnen een tweetal weken. “Een deel van de nieuwe perenoogst (in september) zal naar Brazilië kunnen,” zegt Philippe Appeltans van het Verbond Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) tegen de meegereisde journalist van De Tijd. “De deal is een opsteker voor de boeren, die nog altijd kampen met de negatieve gevolgen van de Russische boycot. Ik verwacht dat we binnen vier à vijf jaar 10.000 ton Belgische peren naar Brazilië kunnen sturen,” besluit Appeltans.