Er hangen donderwolken boven het kipverwerkend bedrijf Plukon in Maasmechelen. De reden is dat de onderneming Ahmet Cagli wil ontslaan, toevallig of niet een syndicaal afgevaardigde (en dus beschermde werknemer) van het ABVV Horval (Horeca-Voeding). In redelijk dreigende taal roept de vakbond de leden op om donderdag actie te voeren bij Plukon.

plukon-300x196“Plukon lyncht delegees” (sic) luidt de titel van het pamflet dat woensdag werd uitgedeeld. “Voor de tweede keer in vijf jaar tijd wil Plukon een delegee van ABVV Horval ontslaan. Onaanvaardbaar. Plukon heeft het niet begrepen. Maar als je raakt aan een delegee van Maasmechelen, raak je aan alle delegees van ABVV Horval. Afspraak om 12 uur bij Plukon Maasmechelen. Mocht het patronaat de boodschap niet begrepen hebben. Dan zullen we de andere sites sluiten. Syndicalist zijn is geen misdaad!”

Met andere woorden: Als Ahmet daadwerkelijk de bons krijgt, wordt niet alleen de site in Maasmechelen platgelegd, maar ook andere voedingsbedrijven. Een dreigement dat kan tellen. Toch is het niet echt een verrassing.

Het (aangekondigde) ontslag vloeit immers voort uit strubbelingen tussen de vakbond en de directie van Plukon. Er liggen plannen op tafel om werk uit te besteden aan buitenfirma’s, waardoor er onrust is ontstaan bij het personeel. De vragen en antwoorden daarover hebben tot verhitte discussies geleid, waarvan het einde nog niet direct in zicht is….