Het personeel van Tessenderlo Chemie in de vestiging van Ham wordt uitgenodigd om mee te denken over een verbetering van de efficiëntie. Als onderdeel van een reorganisatieplan gaan ze in werkgroepen op zoek naar een rendementsverhoging van 50 miljoen euro.

tc ham 2De vestiging van Ham wordt -zoals bekend- tegen eind dit jaar grondig herschikt omdat de fosfaatafdeling, waar veevoerders worden gemaakt, omwille van milieuredenen wordt gesloten. De zowat tachtig werknemers van die fosfaatafdeling worden opgevangen in de resterende sulfaatbusiness, die meststoffen maakt.

Om de overblijvende unit echter uit te bouwen tot een duurzame, winstgevende activiteit, zijn een aantal structurele ingrepen nodig. De directie roept de hulp van het personeel in om samen na te denken over de rendabiliteit van de vestiging.

Het verbeterprogramma wordt BRIO genoemd, en heeft als doel om voor 50 miljoen euro aan efficiëntiemaatregelen te treffen. In diverse werkgroepen, waarin 120 tot 160 van de 540 werknemers zullen zetelen, zal worden nagegaan waar er enerzijds besparingen kunnen worden gerealiseerd en waar anderzijds de winstgevendheid kan worden verhoogd. De impact van het programma zal tegen de zomer duidelijk moeten worden. Bij Tessenderlo in Ham is er jobzekerheid gegarandeerd tot 31 december 2014.