De rechtbank van Koophandel heeft zoals verwacht Champignoncultuur Jagersborg failliet verklaard. De 120 werknemers worden ontslagen. Eén van de redenen die worden aangehaald als oorzaak van de faling, is het gebrek aan flexibiliteit van het personeel en de stakingsactie van de voorbije week.

De Nederlandse champignonkweker Jack Verdellen heeft donderdag de boeken van zijn bedrijf neergelegd. De handelsrechter heeft daarop het faillissement uitgesproken en een curator aangesteld. Die heeft al een eerste blik geworpen op de boeken. In de faillissementsaanvraag worden vier redenen aangehaald: de hoge verpakkingskosten, moeilijkheden bij het tijdig oogsten van de champignons, de tegenvallende kwaliteit van een deel van de oogst ten gevolge van schimmels en het gebrek aan flexibiliteit vanwege het personeel, gekoppeld aan de acties van de laatste dagen.

Ook op de dag van de uitspraak waren heel wat werknemers komen opdagen. Samen proberen ze de emoties van de laatste dagen te verwerken. Voor de 120 werknemers van het bedrijf en hun gezinnen breekt nu een periode aan van grote onzekerheid. “Het gaat hier immers veelal over laag- en ongeschoolde werknemers in een regio waar de vacatures niet voor het rapen liggen”, aldus vakbondsman Johan Nelissen. Bovendien is er geen geld voor een fatsoenlijk sociaal plan.”

Terwijl het drama in eerste instantie voor het personeel groot is, deelt naar verluidt ook bedrijfsleider Jack Verdellen in de klappen. Zo zou hij volgens een goed geïnformeerde bron, zijn hele persoonlijke vermogen in de fabriek hebben geïnvesteerd, inclusief een hypotheek op zijn woning. Door mensen die hem kennen wordt hij omschreven als een geëngageerd champignonkweker. Jack Verdellen nam de champignonfabriek over in 2014 van de Nederlandse groep Banken. Die kreeg nog steeds de maandelijkse huur voor de infrastructuur en nam bijna de hele productie van Verdellen af. De faling van Champignoncultuur Jagersborg brengt Banken echter niet in de problemen aangezien er voldoende toevoer is van andere kwekerijen.