Algemeen Bouwbedrijf Loix uit Tongeren heeft zopas de boeken neergelegd bij de rechtbank van Koophandel in Tongeren. De rechter heeft dinsdag het faillissement uitgesproken en een curator aangesteld om het dossier af te handelen. Zo’n zeventig werknemers verliezen hun baan.

Daarmee gaat een lange traditie verloren gaan. De onderneming werd al in 1926 opgericht. Gedurende vele jaren was het bedrijf marktleider in de streek voor particuliere woningbouw in de formule van sleutel-op-de-deur. In 2005 werd de onderneming overgenomen door het Geelse bouwbedrijf Janssen-Drooghmans.

Niet veel later kwam de commercieel directeur van het Franstalig landsgedeelte, Didier Eggermont, aan het roer van de onderneming. Daarmee verhuisde de focus naar grotere projecten als scholen, verkavelingen en rusthuizen, vooral in Wallonië. De hoofdzetel bleef evenwel in Tongeren, met een bijkomende vestiging in Gerpinnes.

Het nieuws komt als een verrassing, aangezien de omzet in stijgende lijn was (12,8 miljoen). Er werd winst gemaakt en er staat een stevig potje aan eigen vermogen in de boekhouding.

GC/KMe