Mimesys, een Belgisch-Franse start-up uit Hasselt, heeft bij een kapitaalronde een miljoen euro opgehaald. Het bedrijf maakt via 3D-camera’s een digitaal hologram van mensen, bijvoorbeeld rond een vergadertafel. De beelden, die via het internet in real-time worden verstuurd, kunnen vervolgens overal ter wereld geprojecteerd worden, zodat deze personen ‘levensecht’ in de ruimte vertoeven.

Het is de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, die samen met samen met enkele private investeerders, waaronder Koen Desmedt (ex-CFO Mobile Vikings) en Frank Bekkers (ex CEO Mobile Vikings), het miljoen euro op tafel legt.

mimesys“Mimesys brengt mensen als een digitaal hologram met elkaar in contact”, zegt Davy Loots, mede-oprichter van Mimesys (en ex-CTO Mobile Vikings). “Het gaat om een uniek softwareplatform dat mensen in real-time en in 3D vastlegt, vervolgens de beeltenis over het internet streamt, om ze daarna op een andere locatie, in een virtuele of de echte wereld, te plaatsen. We maken hiervoor gebruik van 3D camera’s, in combinatie met de nieuwste ‘virtual en augmented reality’-apparatuur, zoals de HTC Vive, Oculus Rift of de Microsoft Hololens.”

Het bedrijf wil met deze toepassing de manier waarop mensen samenwerken vanop afstand, voorgoed veranderen. “Met Mimesys kan je elkaar niet alleen zien, je kan ook samenwerken op een manier die met traditionele technieken onmogelijk is”, aldus nog Loots. “In plaats van naar een klein scherm te kijken, sta je samen in dezelfde virtuele ruimte. Je krijgt het gevoel écht tegenover je gesprekspartner te staan, met lichaamstaal en interactie zoals in het echte leven.”

Mimesys heeft zowel kantoren in Parijs als op de Corda Campus in Hasselt en wil uitgroeien tot een wereldspeler op vlak van holografische communicatie. “Mimesys is een mooi voorbeeld van een start-up die ontstaan is in de ICT community die we de laatste jaren aan het uitbouwen zijn in Limburg,” zegt Stijn Bijnens, CEO van LRM. “De internationale interesse in de technologie toont aan dat het potentieel heeft om op korte tijd snel te groeien.”

Met het aangetrokken kapitaal zal Mimesys de R&D-activiteiten in België versterken en een verdere commerciële uitbouw in Europa en de Verenigde Staten voorbereiden.