Er hangt elektriciteit in de lucht bij Infrax, de Vlaamse beheerder van het netwerk van aardgas, elektriciteit, rioleringen en kabel-tv. Aanleiding zijn de plannen om het management een loonsverhoging tot 15 procent toe te kennen.

De afgelopen dagen circuleerden er geruchten over flinke loonsverhogingen voor de Infrax-top. “Terwijl van het personeel inspanningen wordt gevraagd en de werkdruk is toegenomen, is het niet bepaald een goede zet om de lonen van de managers te verhogen,” zegt provincieel secretaris Louis Jimenez van ACV Openbare diensten. “We vragen dan ook eerst een overleg met raad van bestuur van Infrax.”

paul de fauwAlgemeen directeur van Infrax, Paul De fauw, begrijpt de wrevel wel, maar heeft tegelijk ook een uitleg klaar. “Na de fusie van Interelectra (Limburg), WVEM (West-Vlaanderen) en IVEG (Antwerpen) tot Infrax in 2006, zijn we via zogenaamde functieclassificaties tot uniforme verloningsschalen voor het personeel gekomen. Enkel voor de leden van het managementcomité was dat nog niet gebeurd. Na onderzoek is nu gebleken dat deze lonen zo’n 30 procent onder de gangbare verloning bij vergelijkbare instellingen ligt. De raad van bestuur heeft dan beslist om daar wat aan te doen, maar om die kloof niet helemaal te dichten. Zo zullen sommige managers tot 15 procent meer loon krijgen.”

Infrax telt zo’n 1.700 medewerkers, onder wie 800 in Limburg.