Acerta becijferde eerder deze week dat 1 op 10 Limburgse werknemers thuis een bedrijfswagen in de garage heeft staan. Opvallend is dat er steeds meer arbeiders opteren voor een firmawagen. Die mogelijkheid wordt hen geboden in het kader van flexibele verloningssystemen, waarbij de werknemers zelf mogen kiezen wat ze met een deel van hun brutoloon willen doen.

Mooi voorbeeld is de bedrijvengroep Metalix – Galvacoat Steelcoat van de familie Kempeneers. Zaakvoerders Peter, Sofie en Tineke Kempeneers hebben hun werknemers een vrijblijvend ‘cafetariaplan’ voorgesteld met de optie om een bedrijfswagen te bekomen. Maar liefst 30 werknemers, waarvan 24 arbeiders, kozen voor een Audi, Skoda of Volkswagen in ruil voor een stukje brutoloon.

“Een budgetvriendelijke incentive om onze werknemers enerzijds te belonen en anderzijds aan ons te binden”, zegt Sofie Kempeneers. “En welke beloning maakt een medewerker echt gelukkig? Juist, een bedrijfswagen. Een ideale oplossing, want voor ons is het kostenneutrale operatie, terwijl een grote tevredenheid bij onze mensen gecreëerd wordt.”

In het leaseplan dat voor de 30 wagens werd afgesloten bij Group Delorge in Hasselt, is opgenomen dat de werknemers om de 2 jaar een nieuwe wagen krijgen.