Nog een kanshebber om dinsdagavond uitgeroepen te worden tot Limburgse Ondernemer van het jaar: André Knaepen van Cegeka, het pijlsnel groeide ICT-huis met scheve hoofdkantoor in Hasselt.

Cegeka ontstond feitelijk in 1992. Op dat moment kwam het bedrijf in handen van manager André Knaepen, die de datacenters overnam van de toenmalige aandeelhouders. Knaepen wilde Cegeka uitbouwen tot een brede ICT-dienstverlener. Of dat gelukt is?

knaepenNu bijna 25 jaar later liggen de ambities van Cegeka op Europees vlak en wil de onderneming bij de top horen van de onafhankelijke softwarehuizen van Europa. Daarvoor mikt Knaepen – net zoals de afgelopen jaren – vooral op gerichte overnames. “Het is van belang om bij een overname de waarden en cultuur van ons bedrijf binnen te brengen,” zegt hij. “Anders lukt het niet. In Nederland is dat bijvoorbeeld meestal geen probleem. In Duitsland ligt het wat anders. Daar is de hiërarchie nogal belangrijk, terwijl wij eerder vasthouden aan korte beslissingslijnen en nauw contact met de klanten.”

Daarmee is ook duidelijk gesteld waar Cegeka momenteel vooral de groei zoekt: in Nederland en Duitsland. “Maar ook buiten die landen zijn we actief, in elf landen om precies te zijn,” aldus Knaepen.
Vorig jaar haalde de groep een omzet van 369 miljoen euro. Voor dit jaar wordt gemikt op 420 miljoen euro. Het is de ambitie van André Knaepen om tegen 2020 de kaap van 1 miljard euro aan omzet te ronden. “Binnen ons directiecomité schrikken ze wel eens van dit soort doelstellingen. Maar ik vind dat je de lat hoog genoeg moet leggen,” lacht hij.

Momenteel werken er 3.700 mensen voor Cegeka, van wie ongeveer 2.000 in België en 500 in Limburg.