De groep Concentra, aandeelhouder van Mediahuis en dus ook van deze website, heeft vorig jaar de omzet met rasse schreden zien toenemen van 230 tot 308 miljoen. De nettowinst ging 14% hoger tot 8,8 miljoen euro. Ook het lopende jaar is beloftevol van start gegaan, zo hebben CEO Marc Vangeel en CFO Patrick Hermans bekendgemaakt. De niche tv-zender Acht is verkocht en komt in handen van Medialaan (de mediagroep rond VTM, die pas ook Mobile Vikings heeft overgenomen).

concentra Vangeel HermansConcentra is zoals bekend voor 38% aandeelhouder van de nieuwe uitgeversgroep Mediahuis rond de kranten Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen, Nieuwsblad, De Standaard en het Nederlandse NRC Handelsblad. Daarnaast heeft Concentra nog heel wat andere ijzers in het vuur, zoals Metro, TVL, Radio Nostalgie en het economische platform Made in… (Limburg, Kempen, Mechelen, West-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams Brabant en Oost-Vlaanderen.) En tot dusver ook de nichezender Acht, die echter is verkocht aan Medialaan. “Om de zender groeikansen te geven, was het nodig om Acht te laten opnemen in een grotere mediagroep,” zegt CEO Marc Vangeel. “Acht is een sterk merk, er was dan ook belangstelling van meerdere grote zenders.”

De top van Concentra is tevreden over 2015. De omzet steeg met 34% tot 308 miljoen euro. Twee belangrijke factoren liggen aan de basis van die forse toename: Mediahuis dat op volle snelheid is gekomen en waar NRC Handelsblad vorig jaar de rangen kwam versterken, en de resultaten van krantengroep Media Groep Limburg (De Limburger/Het Limburgs Dagblad) die voor het eerst voor de volle twaalf maanden werden meegeteld.

“Het lopende jaar is goed van start gegaan, al voelen we dat vooral adverteerders van luxemerken na de aanslagen in Brussel de handrem optrekken,” zegt CFO Patrick Hermans.

Belang van Limburg HasseltEn er zit tot slot ook beweging in het bouwdossier van Concentra aan de Herkenrodesingel. Ondanks enige commentaar blijft het bedrijf voorstander om het bestaande gebouw helemaal af te breken. “Ik begrijp de nostalgie van een aantal mensen wel,” zegt Vangeel. “Het huidige gebouw is mooi, maar is op vlak van ecologie en ergonomie tot op de draad versleten. We hebben absoluut een nieuw gebouw nodig voor de 250 mensen die er werken.”

De eerste plannen beginnen concrete vorm te krijgen, al zijn de vergunningen nog niet binnen. De projectontwikkelaars Futurn en DMI (Democo) mikken tot nog toe op vijf nieuwe gebouwen langs de Herkenrodesingel waar, behalve Mediahuis Limburg en Concentra, ook andere bedrijven terecht zullen kunnen. Achteraan, tegen de spoorweg, is een bedrijvenpark voor kmo’s en een nieuwe invalsweg voorzien. “Ons streefdoel is te verhuizen in de zomer van 2018,” zegt Hermans.