Deze keer geen fraaie beursstand waar een bedrijf passerende werkzoekenden ontvangt, maar andersom: werkzoekenden die zich op hun plekje presenteren aan loslopende werkgevers… Met deze ‘omgekeerde jobbeurs’ wist Voka Limburg -tussen de Japanners door- een groot publiek naar Stayen te lokken.

Welt, een project van Voka Limburg, nam het initiatief voor dit unieke concept. Het zorgde meteen voor enige animo, want al vroeg in de ochtend waren de werkzoekenden, samen met hun trajectbegeleiders en jobcoaches, in de weer om hun beursstand zo professioneel mogelijk in te richten. Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken, niet waar? Hun doel? De aanwezige werkgevers overtuigen dat zij het meest geschikt zijn om de aangeboden jobs in te vullen.

De werkgevers kregen vervolgens 1 minuut de tijd om hun bedrijf voor te stellen. De nadruk moest liggen op de bedrijfscultuur. Na afloop konden de aanwezige werkzoekenden en trajectbegeleiders stemmen op het bedrijf dat het meest indruk maakte, om vervolgens zelf aan de slag te gaan en in dialoog te treden met de aanbieders van werkervaringsplaatsen.

Na afloop was er niets dan lof over het concept. Het netwerken ging veel verder dan een eerste kennismaking, ook concrete voorstellen tot samenwerking werden immers besproken. Zo hield Mohammed, een hoogopgeleide anderstalige die in het Limburgse op zoek is naar een job als bediende, bijzonder goede contacten over met enkele aanwezige bedrijven en was dan ook erg enthousiast na afloop: “Ik ben echt onder de indruk! Op normale jobbeurzen krijg ik vaak de kans niet om mezelf voor te stellen. Vandaag heb ik veelbelovende gesprekken gehad met wel vier bedrijven. Het was een geslaagde voormiddag.”

Een verhaal dat volgend jaar vervolgd wordt…