Het is ‘des mensen’ dat wie een sollicitant moet beoordelen kijkt naar het totaalplaatje dat hij krijgt voorgeschoteld. Ongewild spelen impressies over uiterlijk, houding, woordgebruik, stiptheid of zelfs de auto van de sollicitant mee bij de evaluatie. Niet langer geleden dan vorige week bracht een onderzoek uit Australië aan het licht dat zwaarlijvige mensen bij sollicitaties sneller de duimen moeten leggen voor fit ogende kandidaten. Terwijl ze louter op basis van hun cv betere referenties konden voorleggen…

Luc Vannitsen (rechts).

“Wij willen onze mensen louter en alleen beoordelen op basis van de competenties die nodig zijn voor de job”, zegt Luc Vannitsen, zaakvoerder van telesecretariaat Offitel in Genk. “In ons geval zijn dat een aangename stem en het enthousiasme om een telefoongesprek in goede banen te leiden. Alle andere informatie over een kandidaat is overbodig om een keuze te maken. Gewicht, huidskleur, handicap,… het speelt allemaal geen rol.”

1 gesprek
Vandaar dat Offitel in zee is gegaan met Accent Jobs om via telefonische sollicitaties nieuwe call-agents aan te werven. “Al na één telefoongesprek zullen we kunnen zeggen of de persoon in aanmerking komt of niet,” aldus Vannitsen. “Het gaat dus zeer snel en verloopt uiterst objectief. Een ideaal rekruteringskanaal dus.”

Ook voor Accent Jobs is het een sterk signaal. “In de uitzendsector is discriminatie altijd een hot topic”, zegt General Manager Lieven Bonamie. “Wij proberen dit constant tegen te gaan, zowel intern als extern. Met deze rekruteringscampagne hopen wij een voorbeeld te kunnen zijn voor andere bedrijven, waar kandidaten nu misschien wel op een eerste indruk worden beoordeeld.”