Wat er al een tijdje zat aan te komen, is nu ook officieel: De Univeg-groep van groente- en fruitmagnaat Hein Deprez heeft zich ingekocht bij Veiling Haspengouw. Meer concreet heeft Univeg een deal gesloten voor een participatie van 51 procent in H-Fruit en 50 procent in H-Ppack, de verkoop- en verpakkingsdivisie van Veiling Haspengouw. Ook de Boerenbond zit mee in de deal door een achtergestelde lening te verstrekken. De telers blijven evenwel verenigd in de coöperatieve, en zien door deze operatie de afzetmarkten voor hun fruit toenemen.

Na de fruitboycot door Rusland en de verwoede (doch grotendeels mislukte) pogingen om elders in de wereld alternatieve afzetmarkten te zoeken, waren de veilingen aan bezinning toe. De 3 grote Haspengouwse veilingen, meer bepaald Veiling Haspengouw, Belgische Fruitveiling en Veiling Borgloon, onderzochten de mogelijkheid om samen een nieuw commercieel platform te starten. Deze plannen werden afgevoerd toen Veiling Borgloon met Belorta in zee ging.

univeg veilingVeiling Haspengouw heeft nu (solo, maar de poort voor samenwerking met de andere veilingen blijft open) voor een andere formule van commerciële versterking gekozen. Ze hebben een Letter of Intent getekend voor een intensieve samenwerking met privémaatschappij Univeg. Deze wereldwijd actieve leverancier van verse producten telt in totaal zo’n 5.550 medewerkers. Meer concreet neemt Univeg een belang van 51 procent in H-Fruit, de verkooporganisatie en dochteronderneming van Veiling Haspengouw. Bedoeling is dat het Haspengouwse fruit lokaal, maar zeker ook internationaal, via de kanalen van Univeg zal verkocht worden.

De multinational van ondernemer Hein Deprez neemt tevens een belang van 50 procent in H-Ppack, de verwerkings- en verpakkingsonderneming van de Veiling. Mogelijk zal Univeg voor deze tak extra werk meebrengen.

“We benadrukken dat het een win-win-winsituatie is voor de telers, de Veiling en de commerciële partners,” zegt Veilingvoorzitter Luc Bels. “Voor het personeel en de klanten verandert er niets. De coöperatie blijft eveneens bestaan. Alleen worden de leden ervan nu versterkt door de uitbreiding van hun afzetkanalen, en dit in een structuur die een correcte prijs garandeert.” De Boerenbond steunt het project met een achtergestelde lening via hun investeringsfonds AIF.

Op de foto: de 3 CEO’s van Veiling Haspengouw, Boerenbond en Univeg. (Foto: J.Cr.)