Bureau Notermans, het ingenieurs- en expertisebureau uit Borgloon, start in 2018 met een nieuwe activiteit: conditiestaatmetingen van gebouwen. “Dit is in Nederland al langer gangbaar, maar in België nog relatief nieuw”, aldus Marc Notermans (foto).

Bureau Notermans voert met een 20-tal medewerkers vooral expertises van gebouwen en zwaar rollend materieel uit. Anderzijds zorgt het ingenieursbureau voor de studie en keuringen van privé-rioleringen. Daar komt nu dus een extra tak bij. “In Nederland gebeurt de controle en beoordeling van de toestand van een gebouw, alsook de onderhoudsbudgettering, al jaren op basis van de norm NEN 2767”, legt Marc Notermans uit. “Recent heeft ook Vlaanderen ingezien dat dit een belangrijk instrument is om op een adequate wijze aan gebouwbeheer te doen. De eerste certificaten voor de inspecteurs zijn inmiddels afgeleverd.”

Daarbij ook Tom Neven van Bureau Notermans. “Volgens de norm wordt elk gebouwonderdeel beoordeeld en krijgt het een score. Aan de hand hiervan wordt vervolgens een middellange- en langetermijn budgettering uitgewerkt. Dit geeft de beheerders een duidelijk werkinstrument in handen waarmee de eigenaars, investeerders, vereningen van mede-eigenaars of raden van bestuur niet voor verrassingen komen te staan en perfect weten wat hun te wachten staat in de toekomst.”

Notermans gelooft ook dat de tool een ideaal instrument is om bij de verkoop van (oudere) gebouwen een duidelijk beeld van het onroerend goed te schetsen. “Kandidaat-kopers weten dan perfect wat ze gaan kopen en vastgoedmakelaars kunnen hun kopers met een gerust hart adviseren over de staat van het goed.”