Het overleg tussen de vakbonden en de directie van inoxproducent Aperam in Genk over de 71 jobs die zullen geschrapt worden, heeft woensdag nog geen concreet resultaat opgeleverd. “De besprekingen waren hard, maar gebeurden in alle openheid”, vat Pierre Vrancken van het ABVV de onderhandelingen samen.

Zoals bekend heeft de directie van Aperam beslist om in het Waalse Châtelet en in Genk samen zowat 120 banen te schrappen. In Genk zal één van de 5 ploegen in de gieterij worden geschrapt. Aanvankelijk zouden de bonden woensdag een 24 urenstaking houden, omdat de werknemers in deze afdeling duidelijkheid wensen over hun persoonlijke jobzekerheid. Na de belofte van de directie om hier deze week woensdag nieuwe gesprekken over op te starten, werd de actie afgeblazen.

“Maar deze eerste overlegronde heeft nog geen concrete antwoorden opgeleverd”, zegt Pierre Vrancken van het ABVV. “Iedere partij heeft in alle openheid zijn mening gezegd, waarbij het er soms hard aan toe ging. Er was veel discussie. De ideeën over wat er met de mensen van de gieterij moet gebeuren, zijn echter nog te ruw om er nu al over te oordelen. Vandaar dat er werd afgesproken om donderdagnamiddag verder te vergaderen, zodat enkele pistes in tussentijd verder kunnen uitgewerkt worden.”