De Limburgse investeringsmaatschappij LRM ontving van de Vlaamse overheid in 2013 een enveloppe om kmo’s te helpen bij de financiering van hun start of doorgroeiplannen. In totaal kreeg LRM voor deze KlimOp-leningen een pot van 30 miljoen euro ter beschikking. Hiervan wisten intussen 100 bedrijven een deeltje los te peuteren.

klimop“Die 100 leningen zijn ondertussen goed voor een goedgekeurd bedrag van 16,9 miljoen euro,” rekent Gunter Plevoets van LRM voor. “Er is dus nog iets meer dan 13 miljoen euro over.” De projecten die KlimOpleningen kregen toegewezen, waren op het moment van de goedkeuring goed voor 771 jobs. Daar komen naar schatting 460 jobs bij.

Met het geld van de KlimOplening kunnen de betrokken kmo’s ook makkelijker extra krediet losweken bij banken en/of investeerders. Samen met de eigen centen van de ondernemer komt het totale bedrag voor investeringen daarmee op 46,1 miljoen. “Voor elke euro aan KlimOplening, kan de ondernemer gemiddeld 2 euro extra middelen vinden,” aldus Plevoets. “De KlimOplening is blijkbaar een kwaliteitslabel geworden.”

Tot nog hebben slechts 2 van de 100 KlimOp-projecten de boeken moeten sluiten, waaronder recent nog het Genkse dronebedrijf Skyeye. De 98 anderen houden zich keurig aan de afbetalingstermijnen…