Sportartikelenmerk Nike is druk bezig met de bouw van een nieuw logistiek centrum in Ham. Daarbij worden zo’n 500 jobs gecreëerd. Het bedrijf heeft echter zopas beslist om extra verdiepingen op het complex te bouwen, waarbij nog tientallen bijkomende arbeidsplaatsen beschikbaar worden. Dat heeft Nike maandag zelf aangekondigd bij een werfbezoek van Vlaams minister-president Bourgeois, federaal Financiënminister Van Overtvelt en Vlaams minister van Werk Muyters (allen N-VA).

nike hamDe site in Ham, niet zo ver van de huidige vestiging van Nike in Laakdal, heeft een bebouwde oppervlakte van 4,5 hectare. Medio 2016 zal van hier uit de levering van schoenen gebeuren in heel Europa en een deel van Azië. Met dit project worden 500 nieuwe banen geschept, een belangrijke meerwaarde voor de economisch zwaar getroffen regio Limburg en Kempen.
Amper 2 maanden geleden besliste het Amerikaanse hoofdkwartier van Nike om het complex in aanbouw nog te vergroten. Er komen 2 extra verdiepingen op de nieuwbouw, wat de capaciteit nog met 50 procent verhoogt. Speciaal voor deze uitbreiding heeft de Vlaamse regering nog 4,8 miljoen euro extra vrijgemaakt. Dat is ongeveer 8 procent van het totale investeringsbedrag (60 miljoen) dat Nike in de bijkomende verdiepingen én in een extra locatie in Laakdal stopt. Het gevolg is dat er nog veel meer mensen dan de 500 vooropgestelde aanwervingen in Ham aan de slag kunnen gaan. De directie wou zich echter niet vastpinnen op een concreet cijfer.

De ministers Van Overtvelt, Bourgeois en Muyters kregen maandag alvast een rondleiding op de werf. Ze noemen het project bijzonder indrukwekkend. General Manager Kurt Van Donink van Nike zei de ministers dat zonder hun steun de investering niet mogelijk zou geweest zijn. Vanuit diverse overheidsdepartementen heeft Nike vele miljoenen aan subsidies gekregen, die zullen worden aangewend voor opleidingen, loonkostverlaging, innovatie, mobiliteitsverbetering, enzovoort.