Ondanks de crisis hebben de Limburgse bedrijven in 2014 meer zendingen naar landen buiten de EU verscheept dan een jaar voordien. Daarbij was de VS de populairste exportbestemming, waarmee het China voorbijsteekt, zo blijkt uit cijfers die Voka Limburg bekendmaakte.

exportsOok in 2014 bleef de export de sterkhouder van de Limburgse economie. Het aantal zendingen steeg met 6,27 procent, terwijl de waarden van de goederen lichtjes daalde (met 1,58 procent). In de top 10 van verre exportlanden zet de Verenigde Staten zijn opmars verder, en is China niet langer het land dat het meeste goederen uit Limburg importeert. Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten en India vervolledigen de top 5.

Voka Limburg wijst er op dat export al sinds jaar en dag de sterkhouder is van de Limburgse economie. “Het is dan ook uit deze hoek dat de impulsen voor de economische heropleving van Limburg grotendeels moeten komen,” zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. “Ondernemers moeten steeds actiever op zoek gaan naar marktkansen. Export, en dan voornamelijk verre export naar landen buiten de Europese Unie, is een perfecte manier om groei te realiseren. Daarom moeten we inzetten op internationalisering, bijvoorbeeld door meer bedrijven aan het exporteren te krijgen, te sensibiliseren, opportuniteiten aan te reiken en door bedrijven met een hoog potentieel gericht aan te spreken.”