Nieuwe injectie houdt Ducatt boven water

Het wordt een belangrijke week voor Ducatt, de Lommelse producent van vlakglas voor zonnepanelen. Het akkoord voor een extra kapitaalsinjectie is zo goed als rond. Maar om het bedrijf winstgevend te maken, is een ingreep op vlak van de loonkosten noodzakelijk. Daar wordt nog over onderhandeld.

ducattHet akkoord met de investeerders is zo goed als afgerond. Ducatt krijgt een extra kapitaalsinjectie van 9 miljoen euro. Dat geld wordt op tafel gelegd door LRM, gewezen Voka-voorzitter Urbain Vandeurzen en een nog niet bekende derde partij. LRM, dat samen met de investeringsmaatschappij Capricorn mee aan de wieg stond van Ducatt, stopte tot nog toe al 33 miljoen euro aan kapitaal in de nieuwe technologie voor zonnepanelenglas. Die knowhow is voortgesproten uit de kennis binnen het voormalige bedrijf Emgo, producent van glas voor lampen in Lommel.

Behalve extra geld van een nieuwe investeerder, zouden de banken ook een deel van hun schulden laten vallen, en zetten LRM en Vandeurzen bestaande leningen om in nieuwe aandelen. Er zijn wel een aantal voorwaarden aan de kapitaalsinjectie verbonden. Zo moeten de loonkosten bij Ducatt nog naar beneden. Dat bevestigt Stijn Bijnens, CEO van LRM en tevens voorzitter van de raad van bestuur van Ducatt. “De discussies daarover zijn bezig,” zegt Bijnens. “Als die gesprekken met goed gevolg worden afgerond, heeft Ducatt niet enkel een gezonde balans – dankzij het extra kapitaal – maar is het ook een gezond bedrijf met een mooie toekomst,” maakt hij zich sterk. “Om een gezond bedrijf te zijn, is het echter niet voldoende om break even te draaien. Daarvoor is de personeelskost nog een drempel. De hoge personeelskost heeft te maken met een aantal historische verworvenheden uit de Emgo-periode. Als aandeelhouder hebben wij alles uit de kast gehaald om het bedrijf na de moeilijke start uit het financiële slop te halen. Nu is het aan Ducatt zelf om zijn steentje bij te dragen. Als de nieuwe CAO rond is, kunnen we meteen naar de notaris.” Vorige maand wist Ducatt voor het eerst in zijn geschiedenis zo goed als break even te draaien.

Onderhandelingen

Volgens vakbondssecretaris Luc Bressers van ACV zijn de onderhandelingen met de directie van Ducatt al aan de gang. “De voorstellen voor de besparing op de loonkosten, zijn nog niet wat ze moeten zijn,” zegt Bressers. Vrijdag worden de CAO-onderhandelingen voortgezet. Bij Ducatt in Lommel werken er momenteel 160 mensen.