Na 5 jaar geeft Bart Vercoutere op 1 september de fakkel aan het hoofd van i-Cleantech Vlaanderen (Greenville, Houthalen-Helchteren) door aan Stef Denayer. De organisatie telt momenteel 90 leden en heeft 800 partnerships met bedrijven, overheden en kennisinstellingen die de propere technologie een warm hart toedragen.

Stef Denayer heeft 22 jaar gewerkt bij Van Gansewinkel Groep en is ondertussen een half jaar aan de slag bij i-Cleantech Vlaanderen als Business Developer. Hij heeft zich dus al kunnen inwerken in de veelzijdige wereld van cleantech: water, energie en mobiliteit. “Het is voor mij een eer om de fakkel van Bart over te nemen en i-Cleantech Vlaanderen nog sterker te managen als de baken voor cleantech in Vlaanderen en daarbuiten”, zegt hij. “Innovatie blijven we in Vlaanderen stimuleren, ook internationaal. Eén van onze sterktes is immers het stimuleren van samenwerking en matchmaking. We zullen ook proactief de juiste organisaties samenbrengen rond opportuniteiten die zich op het vlak van cleantech aandienen. Een neutrale katalysator als i-Cleantech Vlaanderen is nodig om de implementatie van cleantech te blijven versnellen. Uiteraard gaan we de Vlaamse cleantechexpertise uitdragen naar het Europees netwerk van cleantechpartners.”

De belangrijkste uitdaging voor bedrijven in cleantech is volgens Stef het marktfalen bij de opschaling van cleantech. Doordat er nog grote initiële risico’s en onzekerheden zijn, is het vinden van budgetten die de 10% van de capex ophoesten een grote uitdaging. “Een vicieuze cirkel die we met i-Cleantech Vlaanderen willen doorbreken”, besluit de nieuwe directeur.