LM Hekwerk uit Lommel, het bedrijf van ondernemer Koen Sleurs, werkt momenteel aan een prototype van een vrijstaande carport waarin batterijen zijn verwerkt om elektrische voertuigen op te laden.

Cinergy Europe is een bedrijf uit Oostende dat actief is in zonnepanelen. Deze onderneming heeft samen met LM Hekwerk uit Lommel een concept voor een innovatieve carport bedacht. “De bedoeling is een oplossing te bieden voor het laden van elektrische voertuigen op plaatsen waar geen oplaadpunt of aansluiting op het elektriciteitsnet is”, legt Koen Sleurs uit. “Er zijn bijvoorbeeld tal van overdekte parkings die perfect als energiebron kunnen fungeren. In ons concept bouwen we een metaalconstructie met zonnepanelen. Overdag wordt de energie opgeslagen in batterijen, om vervolgens hiermee één of meerdere voertuigen op te laden.”

Het project is SolarPort gedoopt. Er wordt momenteel een prototype gebouwd. “We willen het eindproduct op grote schaal introduceren, niet alleen in België”, aldus nog Koen Sleurs. “Overal neemt het aantal elektrische voertuigen toe, maar groeien de klassieke oplaadpunten niet evenredig. Met enkele oplaadpunten per gemeente zullen we er niet geraken… Dat kunnen we met SolarPort wel verhelpen.”

Het Lommels-Oostendse samenwerkingsverband gaat ook een app ontwikkelen, waarmee bijvoorbeeld parkingbezoekers die onder de SolarPort aan het laden zijn, een signaal krijgen als hun batterij vol is. De financiering van het proefproject werd mee ingevuld door provinciale innovatiesteun (*).

(*) Dit project is één van de tien eerste dat innovatiesteun heeft ontvangen uit het nieuwe provinciale subsidiefonds. In de pot zit 1,35 miljoen euro om Limburgse kmo’s te ondersteunen bij hun innovatieve trajecten. Meedoen voor de volgende oproep kan tot 30 april. Meer info via deze link.