geert motmansZowel familiale bedrijven die geen opvolging hebben als kmo’s die een externe directeur zoeken, willen soms een bedrijfsleider binnenhalen die zich tegelijk inkoopt in de zaak. Aan kandidaat-zaakvoerders die bereid zijn om te investeren, is er alvast geen gebrek. Het moet alleen tot een goede match komen tussen beide partijen. Het Hasseltse hr-advieskantoor Motmans en Partners wil met de nieuwe dienst Management Capital Connectors de juiste bedrijven en managers samenbrengen. “Op die manier krijgt de eigenaar een opvolger of directeur die zich duurzaam verbindt aan het bedrijf,” stelt Geert Motmans. Mogelijk wordt er ook nog een derde partij bij de deal betrokken, met name een externe investeerder die de nieuwe CEO financieel bijspringt om een volledige overname te doen.

Management Capital Connectors wil de discrete draaischijf zijn die deze drie partijen connecteert. Geert Motmans merkt zelf op dat het in Vlaanderen niet ontbreekt aan vraag en belangstelling vanwege elk van de partners om zo’n project met succes af te ronden, maar dat het ontbreekt aan een professioneel en discreet kanaal: “De kunst bestaat erin om de juiste partijen bij elkaar te brengen en in vertrouwen te begeleiden in dit proces.”

Dat laatste ligt niet voor de hand. Er is erg veel ervaring vereist op het hoogste niveau, en dit op het vlak van Human Resources, juridische afspraken en financiering. Vandaar dat Motmans een beroep doet op ‘content partners’ zoals Van Havermaet Groenweghe, Monard Law en Moore Stephens Belgium.