Nieuw: investeer 300 euro in startend bedrijf

Minister Geens lanceert het voorstel om spaargeld te activeren en ondernemingen financieel te sturen. Paul Kumpen, voorzitter van Voka Limburg reageert tevreden: “Enkele maanden geleden lanceerden we dezelfde doelstelling het voorstel van de SALK-coöperatieve. Dit komt op hetzelfde neer. Als we spaarders via crowdfunding kunnen overhalen om startende bedrijven financieel te ondersteunen, is dat een uitstekende zaak voor onze economie.” In het voorstel van Geens zou iedereen een maximum van 300 euro in een start-up kunnen pompen. De onderneming kan via deze weg maximaal 300.000 euro ophalen.

Paul Kumpen: “We zijn verheugd dat de spaargelden benut zullen worden. De technische uitwerking verschilt dan wel van ons voorstel, maar het doel is belangrijker dan de weg ernaar toe. Toch stellen we ons vragen bij de beperkingen die nu op tafel liggen. Waarom mag een spaarder slechts een luttele 300 euro investeren? Waarom mag een onderneming slechts 300.000 euro ophalen via dit systeem? En waarom enkel voor starters?” Deze beperkingen ondermijnen de doeltreffendheid van dit voorstel. Een versoepeling van de voorwaarden zou dit voorstel naar een hoger niveau tillen.

Er is overigens niets dat de Vlaamse Regering belet om alsnog een SALK-coöperatieve op te richten. Paul Kumpen: “Extra financieringsbron die aangeboord wordt zonder verhoging van allerhande belastingen is meer dan welkom. Zeker in Limburg!”