Op de Henry van de Velde Awards zijn ontwerper Roel Vandebeek en Steenfabrieken Nelissen bekroond met de Efficiency Award. Ook Frédéric Boonen (ontwerp voor Jessa Ziekenhuis) en Lore Langendries stonden op het podium, waardoor Limburg veruit het best vertegenwoordigd was.

De Henry van de Velde Awards lauweren Vlaamse ontwerpers, bedrijven, producten, projecten en diensten die oplossingsgericht, vanuit design, een positieve impact hebben op de economie en de samenleving. Een professionele jury beoordeelt alle nominaties. Flanders DC maakte zopas bekend in de Bozar (Brussel) wie zich tot het kransje der gelukkigen mag rekenen.

De Efficiency Award is weggelegd voor Roel Vandebeek, die voor Steenfabrieken Nelissen de baksteen Dubio ontwierp. Dubio is de baksteen met schaduwlijnen, die de illusie van twee of drie dunne gestapelde stenen wekt. “Een esthetisch en kostenreducerend idee dat zowel metselaars als architecten ten goede komt”, aldus de jury.

De Public Award (meest stemmen van het grote publiek) ging naar Theomatik, een tafelhulpmiddel om mensen met één functionele arm zelfstandig te laten eten, zowel thuis als op verplaatsing. Het idee kwam van Theo Willen en werd uitgewerkt door de Truiense ontwerper Frédéric Boonen. Het Jessa Ziekenhuis gebruikt de Theomatik.

Tot slot nog een Limburgse onderscheiding: de Design-Led Crafts Award werd uitgereikt aan Lore Langendries. Zij maakte Tableskin, een tactiel tafellaken en servetten. De tekening is een linnen vertaling van een harige dierenhuid (foto bovenaan). Tableskin gemaakt bij Verilin.