Mocht u een grote bestelling ontvangen van Vinci Construction, wees dan op uw hoede. Ook in Limburg krijgen ondernemingen orders binnen die bij levering toekomen bij fraudeurs. Betalingen blijven uit. Voka Limburg heeft hierover diverse klachten ontvangen.

Vinci is bij ons vooral gekend voor de uitbating van ondergrondse parkeergarages. Ze baten tevens autowegen uit, zoals een deel van de Autoroute du Soleil in Frankrijk. Daarnaast heeft de onderneming ook een internationale bouwactiviteit, voornamelijk in openbare werken. Het is via deze tak dat fraudeurs heel wat leveranciers proberen op te lichten.

Voka Limburg, dat tal van klachten ontving, legt uit: “De oplichters maken misbruik van de naam en bedrijfsgegevens van Vinci Construction. Ze plaatsen overal grote bestellingen met leveringsadressen ergens in Europa. Naast de nabootsing van logo’s en handtekeningen, zetten ze met valse e-mailaccounts en telefoontjes ook een communicatie met leveranciers op. Dit doet het allemaal heel echt lijken en wekt geen argwaan. De levering gebeurt echter helemaal niet op een adres van Vinci Construction, maar wel bij de fraudeurs. Eens de goederen afgeleverd, wordt alle communicatie verbroken en kan de leverancier fluiten naar zijn centen.”

Voka Limburg raadt ondernemers dan ook aan om telkens er een bestelling van het bedrijf komt, te checken met het hoofdkantoor of het een legitiem order betreft. “We kunnen niet genoeg herhalen dat ondernemers die met fraude geconfronteerd worden, best steevast een klacht bij de FOD Economie (meldpunt.belgie.be), bij ons en bij de politie indienen”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. “Alleen samen kunnen we de fraudeurs het leven zuur maken!”