Vooraleer we 4 Belgisch-Limburgse ondernemers portretteren die zaken doen in Nederland, brengen we in het kader van het project Bruggen Bouwen onze laatste noorderbuur (in dit geval oosterbuur) onder de aandacht. Niemand minder dan Remon Veraart, CEO van de alom gekende tegelfabrikant Royal Mosa uit Maastricht. Een begrip, ook bij ons.

Momenteel werken er bij Mosa in Maastricht nog altijd zo’n 70 Belgen op een totaal van 600 werknemers. Het tegelbedrijf heeft het wel voor de Belgen. “Zaken doen in België gaat ons goed af”, bevestigt Veraart. “Een Nederlander moet er alleen niet als een stereotype Nederlander handelen.”

Mosa, of liever Royal Mosa, bestaat al sinds 1883. “Wij zijn intussen de enige overgebleven tegelfabrikant in Nederland”, zegt de CEO. De omzet bedraagt jaarlijks ruim 100 miljoen euro. “De Belgische markt heeft daarin een aandeel van drie procent. Misschien niet veel, maar België is voor ons belangrijk. We houden rekening met de cultuurverschillen. Meer dan in Nederland draait het in België om de relaties. Hoewel het steeds minder wordt, worden nog steeds veel zaken gedaan tijdens een goede lunch of diner. Ik merk ook vaak dat Belgen bescheiden zijn, terwijl Nederlanders meteen op de trommel slaan. Zaken doen met Vlamingen is daardoor niet meteen beter of slechter, maar gewoon anders. Je moet je simpelweg verplaatsen in de andere manier van werken. Het feit dat we dezelfde taal spreken en buren zijn, blijft natuurlijk een onmiskenbaar voordeel.”