Out Of Use, de firma uit Beringen die gespecialiseerd is in het recyclen en hergebruiken van oud IT-materiaal, heeft onlangs een mobiele shredder aangekocht. Hiermee worden harde schijven en andere datadragers van klanten vernietigd, zodat ze in orde zijn met de nieuwe privacy-regels (GDPR).

Out Of Use ging onder meer langs bij Agfa, waar elektronische datadragers zoals harde schijven en datatapes werden vernietigd. Een gevolg van de privacywetgeving GDPR (General Data Protection Regulation), die in mei 2018 in voege gaat, en hoge boetes oplegt aan wie onzorgvuldig omspringt met persoonlijke gegevens.

Mark Adriaenssens, zaakvoerder van Out Of Use: “Sinds onze start in 2009 voeren we regelmatig datavernietigingen uit op vraag van onze klanten die hun oude apparaten aanleveren voor recyclage of hergebruik. Tot voor kort gebeurde dit in ons magazijn, maar door de aankomende regelgeving worden organisaties een stuk voorzichtiger. Daarom werken wij vanaf januari met waterdichte contracten waarbij een datavernietigingscertificaat wordt uitgeschreven. We komen ook bij de klanten in het bedrijf, zodat zij met eigen ogen kunnen zien dat onze shredder of ‘degausser’ ter plaatse de tapes, harde schijven, SSD’s, mobiele telefoons, USB-sticks, digitale camera’s en andere apparatuur met 100% zekerheid onklaar maakt.”

Belangrijk voor Agfa. “Onze harde schijven werden door de shredder fijngemalen tot kleine stukjes van maximum 300 mm2 en de datatapes werden ‘gedegaussed’ met een magnetisch veld van 10000 Gauss”, vertelt Marc Scheerders, Manager Global Data Centers bij Agfa. “Omdat Out Of Use ter plaatse kwam, konden we getuige zijn van de vernietiging. Met het vernietigingscertificaat hebben we nu steeds een geldig bewijs in handen.”

Er staan dus drukke tijden aan te komen voor Out Of Use…