ProMove, de organisatie van ondernemer Chris Vanhee, heeft in Zolder 1,9 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van een nieuw rijvaardigheidscentrum. Het provinciebestuur doet er nog 500.000 euro bij, waardoor in de Paddockzone 6 van het race-circuit nu het meest performante en best uitgeruste centrum van Vlaanderen ontstaat.

promove zolderHet doel van ProMove is simpel: mensenlevens redden. “Het aantal verkeersdoden is in ons land nog altijd hoger dan het Europese gemiddelde,” weet Chris Vanhee. “Meestal liggen menselijke handelingen aan de basis van de ongevallen: het onderschatten van de risico’s, zichzelf overschatten, overdreven snelheid, enzovoort. Daarom willen wij de chauffeurs op een actieve manier sensibiliseren, zodat ze niet in risicosituaties terechtkomen.” ProMove gaat ervaringsgericht aan de slag met de cursisten, bijvoorbeeld door op het Circuit Zolder oefeningen op glad en nat wegdek uit te voeren. “Uiteraard leren we de deelnemers hoe ze zich in zo’n situatie moeten gedragen, maar veel belangrijker voor ons is dat iedereen beseft dat je op de openbare weg slechts één kans krijgt om het goed te doen,” aldus nog Vanhee. Volgens studies uit andere landen, waar een rijvaardigheidstraining verplicht is, gebeuren er bij jongeren die het opleidingstraject hebben gevolgd, 28% minder ongevallen.

Het nieuwe centrum biedt opleidingen aan voor zowel fietsers en motorrijders als bestuurders van auto’s en trucks. Ook bestuurders van interventiewagens van brandweer, ambulancediensten of politie zullen er kunnen trainen. “Het moet een knooppunt worden voor iedereen die educatief of recreatief geïnteresseerd is in mobiliteit, veiligheid en de wereld op wielen,” vindt gedeputeerde Jean-Paul Peuskens. “De verkeersveiligheid is immers in ieders belang.”