Confederatie Bouw Limburg zet mee de schouders onder het project Voka First Lego League. Het gaat om een wedstrijd waarbij jaarlijks zo’n 600 Limburgse jongeren spelenderwijs kennismaken met wetenschap, technologie en techniek.

Het idee is gegroeid vanuit de behoefte naar meer technische profielen. In de competitie die door Voka Limburg is opgezet, bekampen jongeren uit het basis- en secundair onderwijs elkaar in het bouwen van robots met Lego-blokken. Zo leren ze wat techniek kan verwezenlijken en krijgen ze hopelijk zin in een technische vervolgopleiding. Vorig jaar namen 60 teams uit 37 Limburgse scholen deel aan de Voka First Lego League. Meteen een record in de Benelux.

Confederatie Bouw Limburg springt nu op de kar. “We stappen in dit project omdat we in de bouwsector ook met heel wat knelpuntberoepen zitten”, zegt voorzitter Erik Keijers. “Deze wedstrijd is een opportuniteit om onrechtstreeks het bouwberoep te promoten. Dat is nodig, want onze sector is voortdurend in beweging. Zo is de digitalisering momenteel een actueel onderwerp. De toepassing van het BIM-model zal bijvoorbeeld steeds vaker voorkomen.”

Voka Limburg is blij met de steun: “Met een breder draagvlak creëer je een voedingsbodem voor een duurzame groei van de wedstrijd”, zegt voorzitter Francis Wanten. “Dat is heel belangrijk want de schaarste aan technische profielen is momenteel nefast voor onze economische groei.”