Het installatiebedrijf AO Melotte en bordenbouwer P&V uit Heusden-Zolder hebben samen de waterstofcentrale van Colruyt fors uitgebreid. De Limburgse bedrijven hebben er de capaciteit weten te verdriedubbelen.

De groep Colruyt is al sinds 2011 bezig met waterstof als alternatieve brandstof. Om waterstof te ‘winnen’, wordt via elektrolyse water ontbonden in waterstof en zuurstof. Die splitsing verbruikt aardig wat stroom, maar Colruyt heeft heel wat groene stroom uit zonnepanelen en windmolens in huis. Op die manier wordt ‘groene’ waterstof gewonnen, die op zijn beurt wordt gebruikt om voertuigen (vooral heftrucks) met brandstofcellen aan te drijven. Die stoten enkel waterdamp uit en geen broeikasgassen. Gedaan ook met de vervelende dieselgassen uit de heftrucks…

Dit systeem bevalt Colruyt zodanig dat de waterstofcentrale verdrievoudigd werd van 2,7 kg naar 8,1 kg waterstof per uur. Om die klus te klaren werd een beroep gedaan op installatiebedrijf AO Melotte uit Heusden-Zolder, dat o.a. het betonnen prefabgebouw, de volledige installatie van de middenspanning, de nieuwe bekabeling en de transformatoren mocht leveren. Voor de schakelkast werd een beroep gedaan op de knowhow van P&V. “Wij zijn blij dat we hebben kunnen bijdragen aan dit unieke duurzame project bij Colruyt. Voor ons is dit een belangrijk visitekaartje”, zeggen Joris Vrancken en Koen Pellaers van P&V.