De Limburgse industriebouwer Mathieu Gijbels had nog nooit zoveel bestellingen op zak. Dat zegt topman Mathi Gijbels in een gesprek met Het Belang van Limburg. “Wij hebben voor ruim 68 miljoen euro aan getekende contracten,” aldus de zoon van stichter Mathieu Gijbels. Dat moet het mogelijk maken om tegen het jaar 2018 de kaap van 100 miljoen euro omzet te ronden.

mathi gijbelsIndustriebouwer Mathieu Gijbels rijgt de prestigieuze projecten aan elkaar: de renovatie van de sigarenfabriek Carré in Maastricht, de bouw van de vestiging van Atlas Copco in Boom, de nieuwe gebouwen van Limtec in Diepenbeek, de nieuwe restaurants van Quick, het koopcentrum van Van Zon in Beerse… Het zijn maar enkele blikvangers in een lange lijst. Bovendien is de industriebouwer, met hoofdkantoor in Opglabbeek, in de sector van de garagebouw uitgegroeid tot de absolute marktleider in België.

De 310 werknemers gaan ook de komende maanden niet stil zitten. “Ons orderboek is voor driekwart jaar gevuld,” legt directeur HR en Marketing Herman Verwimp uit. “Nooit eerder hadden we zoveel getekende contracten op zak.” Daarmee lijkt de crisis ook voor Gijbels helemaal verteerd, hoewel ook in de zwaarste crisisjaren altijd mooie winstcijfers konden worden voorgelegd. “Heel wat bedrijven hebben 2009 zware klappen gekregen,” aldus Mathi Gijbels. “Om toch maar aan het werk te blijven, trokken heel wat collega’s verlieslatende projecten aan, met desastreuze gevolgen. Wij zijn in die ‘prijsvechterij’ bewust niet meegegaan. Daardoor zijn we altijd gezond gebleven.”

In 2014 en 2015 boekte Mathieu Gijbels een omzet van 76 miljoen euro. Voor dit jaar wordt een lichte stijging verwacht en vanaf volgend jaar een groei met twee cijfers. Vanaf 2018 wil Gijbels bovendien de kaap van 100 miljoen omzet ronden. “We willen dat doen op eigen kracht, dus zonder overnames,” aldus Mathi Gijbels.”Hoewel zich de voorbije jaren een aantal opportuniteiten hebben voorgedaan.”

Groeien deed Gijbels de voorbije jaren ook door zijn activiteiten te diversifiëren. Naast nieuwbouwprojecten legt Gijbels zich ook toe op renovatie, inmiddels goed voor een flink deel van de omzet. Bovendien groeit ook de tak ‘nazorg’. Herman Verwimp: “Dat betekent dat wij de hele vastgoedzorg van een bedrijf overnemen. Met een vorkheftruck tegen een poort gereden? Gewoon naar ons bellen.”

Nederland
Het actieterrein van industriebouwer Mathieu Gijbels is allang niet meer beperkt tot Limburg. Momenteel wordt nog zo’n 20 procent van de omzet in de eigen provincie gerealiseerd. De horizon van het Limburgse bedrijf reikt dus veel verder. Daarom gingen eerder dit jaar kantoren open in Gent en Nijvel. “Zo zitten we dichter bij onze klanten ten westen en te zuiden van Brussel,” aldus Herman Verwimp. “Momenteel wordt zo’n 20 tot 30 procent van onze omzet in Franstalig België gerealiseerd, maar de file-muur speelde ons parten.” Op termijn is het de bedoeling om vanuit Gent ook constructieploegen uit te sturen.

Na Nijvel en Gent is Gijbels ook rustig aan het kijken naar een vestiging in Nederland. Mathi Gijbels: “In de gouden jaren was Nederland goed voor 20 procent van onze omzet. Met de crisis waren we echter niet langer competitief. Recent hebben we echter weer een paar mooie projecten afgewerkt. Vandaar dat we opnieuw de stap zetten.”