Bij Amcor Flexibles Transpac in Halen sneuvelen 66 arbeidsplaatsen, waarvan 15 bedienden en 51 arbeiders. Dat komt omdat snoepfabrikant Mars, wereldbekend van repen als Snickers en Twix, maar ook van merken als M&M’s, Uncle Bens, Pedigree en Royal Canin, heeft beslist om de verpakkingen niet langer in Halen, maar in Italië te laten maken. Een flinke (st)reep door de rekening, aangezien Mars goed was voor zowat 60 procent van het volume bij Amcor.

De vestiging in Halen, die vroeger gewoon Transpac heette, stelt vandaag nog zo’n 320 mensen tewerk. Er werd een omzet gehaald van 81 miljoen euro (2009). Amcor België, dat de hoofdzetel in Zaventem heeft, boekte in datzelfde jaar nog een verlies van 13,6 miljoen.

“Door het wegvallen van die grote klant in februari dit jaar, was er al heel wat economische werkloosheid,” zegt ACV-secretaris Ludo Cox. “We hadden dit dus voelen aankomen.”

Het bedrijf behoort tot een mulitnational van Australische aandeelhouders en wordt geleid door Ernest Michotte. De directie liet per e-mail via woordvoerder Liesl Weber weten dat ze niet wenst mee te werken aan de berichtgeving in de pers. Er zou nu worden getracht om andere klanten binnen te halen en zo het werkvolume terug op te vijzelen.