In de commissie Economie en Werk van het Vlaams Parlement werd zopas de uitbreiding van de ontwrichte zones in Limburg besproken. Volksvertegenwoordigers Marino Keulen (Open Vld), An Christiaens (CD&V) en Johan Danen (Groen) stelden er vragen over aan minister Muyters (NVA).

“Het uitgangspunt is voor iedereen duidelijk: investeringen in extra jobs willen we ondersteunen met een korting op de loonkost,” legt Marino Keulen uit. “De uitbreiding van de steunzone is positief, maar de retailsector maakt er best geen deel van uit.” Keulen argumenteert: “De uitbreiding stelt dat ieder gebied op 500 meter van elke bevaarbare waterweg ook opgenomen wordt in de steunzone. Dit wordt gedaan om de watergebonden bedrijven die niet op een industriezone liggen, toch een loonkostvermindering toe te kennen. Hierdoor ontstaat echter een vreemde situatie, waarbij sommige winkelstraten ook worden opgenomen (zoals de zone rond de Blauwe Boulevard in Hasselt) en andere niet, zelfs binnen één en dezelfde gemeente.”

Marino Keulen“Bij retailers is er nu al een grote concurrentiestrijd op het scherp van de snee tussen ketens en kleine familiale ondernemers,” vindt Keulen. “Bovendien kampen winkelstraten in elke gemeente met leegstand, en valt het niet uit te leggen dat in één winkelstraat er verschillende regimes (wel of geen steun) zouden gelden. Daarom roep ik de minister op de concurrentiestrijd niet verder aan te scherpen, en meteen de hele retail uit te sluiten van de maatregel.”