Wist-je-dat… één van onze gouwgenoten in alle uithoeken van de wereld dé absolute referentie is voor de productie van pauken? Maaseikenaar André Adams is een instrumentenbouwer die in één generatie tijd een onwaarschijnlijk succesverhaal heeft geschreven. Zijn instrumenten voor slagwerk, zoals pauken en marimba’s, maar ook blaasinstrumenten als trompetten en bombardons, worden net over de grens in Ittervoort op ambachtelijke wijze geproduceerd voor de wereldmarkt. De productiefaciliteiten, waar zo’n 120 mensen werken, nemen maar liefst 40.000 m2 in beslag.

Koning Willem-Alexander in de fabriek van Adams in Ittervoort.

Koning Willem-Alexander in de fabriek van Adams in Ittervoort.

“Mr. Adams is een handige jongen, die vroeger zelf zijn pauken produceerde in het ‘witte dorpje’ Thorn,” vertelt Rudi Jongen, verantwoordelijk voor de Adams Muziekcentrale in Diest. “Zijn vrouw runde er een kleine winkel. Door het succes werd de zaak alsmaar groter, en werden er meer soorten instrumenten geproduceerd. Op die manier is Adams uitgegroeid tot een wereldwijd gekende leverancier van kwalitatieve muziekinstrumenten. Zo’n 98% van onze productie is voor de export bestemd. Vooral fanfares, brassbands en professionele orkesten vinden hier hun gading. De vakmensen komen vanuit Azie, de VS of Brazilië speciaal naar hier om hun instrument te personaliseren en te testen. We hebben bijvoorbeeld 16 geluidscabines, waar de instrumenten loepzuiver kunnen getest worden.” Vlak naast de fabriek in Ittervoort baat Adams ook Drumworld uit, zowat de grootste winkel voor slagwerk ter wereld (foto onder). In Diest is er nog een vestiging.

Drumworld AdamsAdams gaat nog steeds in stijgende lijn. “Met de keuze voor het hoge kwaliteitsniveau zetten we ons af tegen de ‘troep’ die tegenwoordig vooral vanuit China deze richting uitkomt,” zegt Rudi Jongen nog. “We behouden onze voorsprong dankzij de jarenlange vakkennis en investeringen in nieuwe procédés, bijvoorbeeld om de ketels van de pauken te lakken. Het plan is om nog vele jaren op deze ingeslagen weg voort te gaan.”