De champignonkwekerij Maaseikchamp, waar 160 mensen werken, krijgt een nieuwe eigenaar. De Nederlandse champignonkweker Verdellen neemt de exploitatie over van de eveneens Nederlandse groep Banken Champignons. Het eigenaardige aan de constructie is dat verkoper Banken wel eigenaar blijft van de gebouwen, én ook de volledige productie van de overnemer Verdellen zal afnemen. Deze afspraken wekken argwaan bij het personeel, voor wie er nochtans in eerste instantie niets zal veranderen, zo meldt de overnemer.

champignonDe werknemers zijn echter sceptisch: “De vestiging in Maaseik is al enkele jaren verlieslatend waardoor de vrees bestaat dat de nieuwe eigenaars op termijn banen zullen schrappen,” zegt Johan Nelissen van het ACV.

Banken vertrouwt erop dat overnemer Verdellen het bedrijf opnieuw op de rails zal krijgen. “Champignonkweker Verdellen legt zich toe op allerlei nieuwe teelttechnieken die het moeten mogelijk maken om de rendabiliteit van de vestiging te verhogen en de toekomst van het personeel veilig te stellen,” zegt Rob Banken.

Bij Maaseikchamp werken 160 mensen, van wie 20 met een tijdelijk contract en 60 als uitzendkracht. Bij het zusterbedrijf Breechamp in Bree zijn in totaal 180 mensen aan het werk. Samen vormen ze de grootste champignonkwekerij van België. De Nederlandse familiale groep Banken Champignons heeft vestigingen in Nederland, België en Polen, stelt in totaal zo’n 450 mensen tewerk. De omzet bedraagt zo’n 90 miljoen euro.