Op het industrieterrein Dilsen-Rotem wordt 750 miljoen euro geïnvesteerd in een stoom- en gascentrale die vanaf 2017 stroom zal leveren voor ongeveer 250.000 gezinnen. Initiatiefnemers zijn het Zwitserse Advanced Power en het Duitse Siemens.

Advanced Power is een Zwitsers bedrijf dat gespecialiseerd is in de realisatie van grootschalige projecten voor elektriciteitsproductie. Siemens Project Ventures behoort tot de financiële tak van het Duitse industriële bedrijf en ontwikkelt wereldwijd infrastructuurprojecten. Zij namen het project in juli 2011 over van de Franse energiereus EdF (na interventie van de Europese Commissie), waarna het geruime tijd windstil bleef. Tot nu. Want momenteel wordt het mlieueffectenrapport (MER) afgewerkt, waarna een aanvraag tot milieuvergunning wordt ingediend bij het Limburgse provinciebestuur.

Dils-Energie, zoals het consortium zich noemt, wil in 2015 beginnen bouwen en twee jaar later de elektriciteitsproductie opstarten. Op termijn kunnen er in de centrale 100 mensen aan de slag. De bouw van de installatie zou werk verschaffen aan ruim 1.000 mensen bij aannemers en leveranciers.

Siemens en Advanced Power zijn niet nieuw op de Belgische energiemarkt. Ze realiseerden eerder samen de aardgascentrale T-Power op de terreinen van Tessenderlo Group (foto).