Het allround ingenieursbureau Macobo uit Tessenderlo heeft een spin-off op de wereld gezet. Macoustics is de naam van een studie- en adviesbureau dat zich exclusief gaat richten op akoestiek. Zowel in de bouwfase als na ingebruikname zullen kantoren, feest- en gemeenschapszalen, sporthallen, ziekenhuizen, … maar ook andere omgevingen, zoals woongebieden naast industriezones, op geluidseffecten onderzocht worden.

De nieuwe entiteit is een logisch vervolg voor Macobo, dat het hele pakket aan bouwkundige studies uitvoert, en deze specialisatie nu gaat verzelfstandigen. “Macoustics is ontstaan uit onze eigen afdeling voor bouwakoestiek en de overname van het gerenommeerd bureau Johan De Laere”, zegt sales- en marketingmanager, Maaike Deverwerre.

“Een optimaal akoestisch ontwerp is altijd een soort compromis: in een huiskamer wil men spreken én naar radiomuziek luisteren. In een landschapskantoor wil men ongestoord kunnen werken én telefoneren. In een kerk moet spraak worden verstaan én orgelmuziek tot zijn recht komen,” vertelt ing. Patrick Pans, teamleader Akoestiek. “Wij bieden studies en advies aan om deze zeer specifieke problematiek op te lossen.”

De betrokken ingenieurs hebben de vereiste kennis van bouwmaterialen en -methodes en gebruiken de recentste software en meetapparatuur voor het oplossen van akoestische vraagstukken.