Over de kostprijs van zo’n 500 miljoen voor het Luikse station Guillemins is al heel veel gedebatteerd. Dat het uiteindelijk een landmark is geworden met een internationale uitstraling, zal niemand tegenspreken. Eén van de paradepaardjes waar het station mee uitpakt, is de fraaie waterpartij op het plein. Dat voorplein alleen kostte 7 miljoen euro en werd toevertrouwd aan aannemer Eloy, waar Truienaar Vicky Matterne de betondivisie leidt.

fonteinen GuilleminsDe fonteinen zelf zijn een huzarenstukje van Automatic Spraying Systems uit Alken, het bedrijf van Robby Penxten. De oplevering is net achter de rug. “De waterpartijen bestaan uit enkele bassins met een golfinstallatie en een fontein met verschillende spuitkoppen die, volledig onafhankelijk van elkaar, aangestuurd kunnen worden in debiet, spuithoogte en kleur,” legt Robby Penxten uit.

Voor Automatic Spraying Systems is het een topreferentie die tot de verbeelding spreekt. En dit met toch al heel wat straffe projecten op de teller, zoals die in de pretparken van Studio 100, tientallen fonteinen in diverse Belgische steden en gemeenten of de spiegelvijver in Averbode, waarmee de firma vorig jaar de Prijs Publieke Ruimte won.