Wie wil bouwen of verbouwen moet voor alles en nog wat op zoek naar diverse leveranciers: voor elektriciteit, domotica, verwarming, internet, branddetectie of alarm komen specialisten elk hun eigen kabels, displays, schakelaars en afstandsbedieningen plaatsen. “Met het gevolg dat het geheel niet alleen onpraktisch is, maar alles er bovendien heel chaotisch uitziet,” zegt Raf Jansen van Luco in Houthalen-Helchteren, die zijn hele bedrijf heeft aangepast om een totaaloplossing te kunnen aanbieden.

luco-sense“Vroeger had je een elektricien die een aantal leidingen kwam leggen, een ‘chauffagist’ voor de verwarming, en dat was het dan. Tegenwoordig hebben moderne woningen nood aan onder meer een stabiele internetverbinding, gsm-bereik, branddetectie, camerabewaking, inbraakalarm, en ook aan klassieke toepassingen die draadloos bediend moeten worden, zoals verlichting, verwarming, zonwering, muziek, TV, enzovoort. Voor al deze technieken heb je jammer genoeg verschillende leveranciers, waardoor je als klant het bos door de bomen niet meer kan zien.”

Om dat op te lossen, heeft Raf Jansen als eerste in de wijde regio, een nieuw concept ontwikkeld. “Waar we vroeger alleen beveiligingssystemen leverden, zijn we nu een ‘digitale architect’ geworden,” legt hij uit. “We worden al in de planningsfase betrokken en tekenen alle behoeftes op vlak beveiliging, domotica, verlichting, enzovoort, uit in één geïntegreerd systeem. Dit voeren we zelf uit, te beginnen met het kappen en slijpen voor de leidingen. Op die manier organiseren en beveiligen we de woning van onze klant en kan hij één totaalsysteem bedienen via één display. TV-kijken, de verwarming hoger zetten, het licht dimmen, de deur openen, de camerabeelden bekijken of de rolluiken aflaten,… het kan allemaal met een simpele tik op een perfect in het interieur geïntegreerd scherm. Of via de smartphone. Een totaalbeleving dus. Vandaar ook de nieuwe naam: Luco Sense.”

Raf Jansen heeft er zijn organisatie volledig op afgestemd. “Voor de gebruiker is het allemaal heel simpel, maar op vlak van architectuur, programmering, IT, hardware, installatie, enzovoort, gaat er heel wat achter schuil. Ons team van 30 mensen, onze partners en de hedendaagse bouwkundige architecten zijn echter heel enthousiast over deze nieuwe denk- en werkwijze. De klanten ongetwijfeld ook.”