Als het elektriciteitsnet van beheerder Elia in moeilijkheden komt, moeten gascentrales bijspringen om te zorgen dat iedereen voldoende stroom krijgt. Als milieuvriendelijk alternatief voor deze back-up, zullen er in Dilsen-Stokkem 140 gigantische batterijen aan het net gekoppeld worden. Terhills nv in Dilsen-Stokkem (vennootschap van LRM) houdt op deze manier 18 megawatt achter de hand als reserve voor Elia. Het gaat om een investering van 11 miljoen euro.

De 140 batterijen kunnen vanaf het voorjaar 2018 ingeschakeld worden als primaire reserve. Om dit proces foutloos aan te sturen wordt gebruik gemaakt van een softwareplatform dat werd gebouwd door het Limburgse bedrijf REstore. “We zorgen er eigenlijk voor dat op een financieel aantrekkelijke én milieuvriendelijke manier het elektriciteitsnet kan balanceren”, zegt Jan-Willem Rombouts, die samen met Pieter-Jan Mermans REstore oprichtte in 2010.

“Dit batterijproject kadert perfect in het klimaatinvesteringsplan van LRM, waarbij we Vlaanderen willen helpen met het bereiken van haar klimaatdoelstellingen”, aldus CEO Stijn Bijnens.